Agenda

De dilluns 15 a diumenge 21 de juliol de 2024

Esperem que els Osaka Monaurail arriben amb puntualitat… no com nosaltres!

Sí, faig tard. Em passa com als trens de rodalies, l’Euromed o les obres del corredor mediterrani (i que em perdone el ministre Óscar Puente pel “victimisme perifèric”). Algú podria pensar que estic de ressaca per la final de l’Eurocopa… i tindria raó! Ressaca per suportar les celebracions ràncies pel triomf d’Espanya en el mencionat campionat. Un ibuprofé (a mi em va millor que el paracetamol) i a seguir.

Encete l’agenda amb la setmana ja començada. De tota manera, en aquesta ocasió serà curta. S’ha de recordar que ací es fa una selecció de concerts (dels quals tinc notícia) i no un llistat exhaustiu. És a dir, són actuacions on ens podríem trobar. T’hi espere?

València
Ho sé. És la comparació més recurrent: veure els Osaka Monaurail és com gaudir d’una actuació de James Brown & The J.B.’s en versió japonesa (fins i tot el seu nom és un homenatge a la formació nord-americana). Però el cas és que, malgrat la repetició, és el paral·lelisme més encertat i definitori. Val, d’acord… a James Brown & The J.B.’s no els vaig veure en directe (malauradament). De tota manera, compares qualsevol vídeo de l’anomenat padrí del soul amb una actuació dels nipons (amb els quals vaig ballar en juliol de 2018… ja fa 6 anys?!?) i és difícil trobar diferències més enllà del color de la pell dels protagonistes. Si t’agrada el soul i el funk, els Osaka Monaurail són una festa. I si, en principi, no et sedueixen eixos gèneres i el grup no aconsegueix que meneges l’esquelet (sí, un boomer ací al teclat), estàs morta! No te’ls perdes dimecres a la sala 16 Toneladas de València.

Osaka Monaurail en la seua visita a València en 2018

El CaixaFòrum València celebra la Nit de swing el mateix dia, dimecres. Hi haurà diverses activitats al voltant d’uns dels gèneres primigenis del jazz i que va dominar les ràdios i sales de ball a la dècada dels 20 del segle passat. Així, trobareu tallers de mocadors (per a lluir una lligadura d’època), de washboard (instrument de percussió) o de corbates (potser serà la primera vegada que te’n poses una). L’encarregada d la música serà Le Dancing Pepa Swing Band. De segur que els membres d’aquesta formació posaran a ballar els amants del lindy-hop… ja tinguen traça per als volantins o no!

Em dona un mareig als veure’ls vestits així… quina calor!

El guitarrista flamenc Javier Zamora estarà dijous 18 a les 20:00 hores al Mar d’Amura del Cabanyal (podeu aprofitar per a sopar perquè ho fan tot bo). El músic valencià porta molts anys dedicat a l’art de les sis cordes. Des de 2019 forma part del col·lectiu Mediterranean Guitar on es troben diversos artistes (com el també guitarrista Toni Cotolí, la cantant Eva Dinora o la violoncel·lista Gloria Aleza) per a oferir espectacles de flamenc, música clàssica o rapsòdia. En aquest cas, Javier Zamora estarà acompanyat pel percussionista Manuel Quintero i la bailaora Irene de la Rosa.

Javier Zamora, un dels artistes de flamenc de l’escena valenciana

Un poc més tard, a les 20:30 (primera sessió) i 22:30 (segona sessió), actuarà el pianista de jazz Kevin Harris al Jimmy Glass. Ho farà en el marc del Cicle d’estiu organitzat pel mític local del barri del Carme i que desenvoluparà una frenètica (i interessant) activitat fins al pròxim 15 d’agost (quan s’agafaran unes merescudes vacances). Defineix la seua trajectòria com la cerca del creuament entre “estils de música tradicional i contemporània, arts visuals, mitjans electrònics, ciència i llenguatge”. A més, com és habitual en el gènere, li agrada (molt) improvisar. Així que no s’han d’esperar melodies fàcils. És jazz per a obrir la ment i deixar-se portar. Estarà acompanyat pel contrabaixista Masa Kammaguchi i el bateria David Xirgud.

Jazz per a obrir la ment… per no dir que a algú li podria donar mal de cap

Colomet és el projecte musical de la belgidana Paloma Aparici (Bèlgida, 1997). Un alter ego que sorgeix de la voluntat de materialitzar un dels seus somnis: entrar a un local una nit amb les amigues i amics i poder perrear en valencià. És a dir, barrejar festa, ball i passar-ho bé a l’hora que cantem coses nostres i ens identifiquem més amb les lletres. Reggaeton de base, sons electrònics i unes línies que conviden a moure’s i a enamorar-se són part de la seua coctelera sonora. Actualment, Colomet presenta nou àlbum, Blau, on ofereix un univers oníric i calidoscòpic que mostra els somnis i les inquietuds de l’artista. Estarà actuant en acústic divendres a les 20:00h al Centre Cultural La Reina 121.

Colomet ja ha aconseguit perrear en valencià, així que ara busca altres coses

Més íntima és la proposta de Josep Pérez, Ona Nua. Ara té en marxa el projecte Mística a partir de poemes de Sant Joan de la Creu (s. XVI) que interpreta amb guitarres i veu. L’alzireny ha reduït la complexitat harmònica al màxim perquè siga la paraula la que conduïsca l’experiència sonora. A més, el músic interpreta versions en valencià de composicions de Nick Cave, Isabel Latorre, Beth Gibbons (Portishead) o The Pretenders, així com peces del repertori d’Ona Nua. Una experiència (quasi) religiosa que es revelarà divendres a les 20:00 al Centre Cultural Escorxador del Cabanyal.

Una de les moltes cançons pròpies i versions que es pot trobar al canal d’Ona Nua

La 27a edició del Festival de Jazz de València encara la recta final. Després dels concerts celebrats al Palau de la Música, tant a les sales del recinte com als jardins, ara la música es desplega per diversos barris de la ciutat. Així, el quartet de la compositora, contrabaixista i guitarrista Martina Sabariego estarà a la Plaça de Campanar dissabte 20 a les 21:00h. Un dia després a la mateixa hora, els veïns de Natzaret podran escoltar el trombonista Paco Soler amb l’Ensemble del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo.

El talent valencià en la vessant jazzística, un cas per a tesi doctoral

El 19 de juliol de 1954 va veure la llum el single “That’s All Right” d’Elvis Presley & The Blue Moon Boys (el guitarrista Scotty Moore i el contrabaixista Bill Black). Publicada per Sun Records, està considerada com la primera cançó de rock and roll de la història (podríem obrir un debat sobre el tema). Aprofitant aquest aniversari, la sala 16 Toneladas acull la dotzena edició del Club Elvis Summer Festival 2024 durant tot el cap de setmana. Hi estaran Scorcia & Big-54 i Aaron White & The Pelvis Band (divendres 19); Kike Jambalaya, Elvis Tribute Band Barcelona, Noa Elvis & The Wooden Hearts, Julio César Sánchez i Velvet Candles (dissabte 20); mentre que diumenge es farà un matinal gòspel protagonitzat per Velvet Candles i Elvis Tribute Band Barcelona amb convidats.

“That’s All Right” el primer rock… esteu segurs?

Altres localitats
(La Plana Alta) Dimecres comença a Benicàssim el cicle Jazz bajo las estrellas (ja se sap que les coses importants s’han de dir en castellà perquè tot el món les entenga). Les actuacions tenen lloc al Club Palasiet, local a tocar de la platja (en aquest cas, com no l’he tastat, no puc recomanar el restaurant). El festival combina el sopar i la música en directe per 53€. Els encarregats del primer concert són T.A.P. Organ Trio, formació que compta amb Simon Mark Taylor al saxo baríton, Sergio Albentosa a l’orgue Hammond i Tico Porcar a la bateria. Si algú hi va, que deixe un comentari sobre la gastronomia del lloc (que, això sí, fa molt bona cara). Per cert, aquesta setmana també comença el Festival Internacional de Benicàssim… o el que queda d’ell.

Quina elegància, xe…

(El Camp de Túria) La Plaça del Mercat de Bétera viurà aquest cap de setmana el Folkestiu amb tot un seguit d’activitats al voltant de la cultura popular. Divendres hi haurà mostra de cant d’estil amb l’escola de la localitat, sopar popular i sarau amb la Rondalla La Comarcal, Xavier de Bétera, Hilari Alonso, Moixino, Lourdes Morelló, Pili La Lliriana i la Colla Xé Que Burrà. Per a dissabte, trobada de dibuixants, teatre popular amb homenatge al grup Pepeta Ricart, sopar popular i recull de balls de plaça amb l’Ausaes Bugaes.

Llarga vida al Folkestiu de Bétera!

(L’Horta Sud) No sé per què els festivals de jazz proliferen a l’estiu (excepte al Jimmy Glass, que no paren en torreta durant tot l’any). Una altra cita ben interessant és el Jazz Panorama que es desenvolupa a l’Hort de Trénor de Torrent. La programació d’enguany està formada per Sole Giménez, qui festeja 40 anys de trajectòria amb Celebración; el saxofonista, compositor i arranjador Ariel Brínguez, qui posarà sobre les taules l’espectacle Nostalgia cubana amb el qual vol recordar els sons de l’illa del Carib als anys 50; i la cantant Dana Masters, qui combina el jazz amb altres gèneres de l’anomenada música negra com el soul, el funk, el r&b i el gòspel.

Jazz i estiu, matrimoni de conveniència?

(La Costera) El cicle de concerts Nits al Castell de Xàtiva ha arribat enguany a la 25a edició. Tot un èxit quan es parla de cultura. En aquesta ocasió tan especial, l’organització ha comptat amb veus femenines. Així, ja han passat per allà Sole Giménez i Chambao. El pròxim concert estarà protagonitzat per una de les propostes més interessants de l’actual música mediterrània: Marala. Les veus de la catalana Selma Bruna, la valenciana Sandra Monfort i la mallorquina Clara Fiol ressonaran en un escenari tan especial amb la companyia de Queralt Lahoz dissabte 20 a les 23:00h. Marala també estaran dimecres a Pedreguer, el poble de Sandra Monfort.

Marala… ara es diria allò de “serveixen cony”

(La Safor) La 41a edició de la Universitat d’Estiu de Gandia ofereix una completa programació formativa en disciplines molt diferents: des de la història medieval, passant pel periodisme fins a la intel·ligència artificial. A més, ha organitzat activitats obertes amb un cicle de concerts. Les actuacions estaran protagonitzades per Va de Dones, formació de música tradicional valenciana (dimecres); Yo Diablo, duet de rock psicodèlic amb tocs de country, surf i blues; i Pep de la Tona, nou projecte de Josep Nadal vuit anys després de l’adeu de La Gossa Sorda.

Més música tradicional valenciana… ara, a Gandiaaaaa!

(L’Alacantí) El Campello viurà la tradicional Fireta de Sant Jaume per a recordar els dies en què habitants i visitants baixaven a la platja amb carros i bestiar per a refrescar-se. Enguany, la celebració tindrà lloc entre divendres i diumenge. A més de tallers i activitats diverses, hi haurà molta música. Divendres a partir de les 21:00h, l’escenari de la Plaça de l’Esglèsia acollirà Xavi Sarrià en el marc de la gira d’acomiadament (temporal) Música, ràbia i amor; Sant Gatxo en el 30 aniversari de la seua formació; Cactus i els seus temes ballables de rap, reggaeton i electrollatí; i el Dj Santy Mataix. Dissabte a les 20:30h hi actuaran Marcel el Marcià i Sons d’Embat.

Sons d’Embat acaba de debutar amb l’EP Un vent manxaire

Vaja, al final l’agenda no ha quedat tan curta…